12 Kasım 2010 Cuma
YAGMA HASAN BOREGi
Hükümet çalışma hayatı ve sosyal güvenlikte değişiklik öngören paketini açıkladı. Pakette, ‘istihdamı arttırma’ adı altına patronlara yeni teşvikler veriliyor.
Çalışma Bakanlığı Ömer Dinçer, hükümetin sosyal güvenlik ve çalışma hayatına ilişkin yasalarda yapmaya hazırlandığı değişiklikleri düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Dinçer’in açıkladığı planda işverenlere yeni teşvikler var. Buna göre işverenler aynı anda birden çok teşvikten yararlanacak. Örneğin 5 puanlık sigorta primi indiriminden yararlanan işverenler aynı zamanda kadın ve genç istihdamı teşviklerinden de yararlanabilecek.
Genç ve kadın istihdamına yönelik teşviklerin süresinin uzatıldığını açıklayan Dinçer, mesleki teknik öğretim görmüş, mesleki yeterliliğe sahip ve İŞKUR kurslarını bitirenleri istihdam edenler için de yeni prim teşviklerinin hayata geçirileceğini duyurdu. Dinçer’in açıkladığı plana göre özürlü çalıştırma zorunluluğunda da işverenlere yeni kolaylıklar sağlanıyor.
STAJYER SÖMÜRÜSÜ!
Plana göre özürlü çalıştırmayan işveren, başka işletmelerde ilk defa işe alınan özürlülerin ücretlerini karşılayarak özürlü çalıştırma zorunluluğundan kurtulacak.
Dinçer, staj yapılabilen işyerlerinde aranan “en az 20 işçi çalıştırma” şartının “en az 5 işçi çalıştırma” olarak değiştirileceğini bildirdi. Stajyerlerin ücretleri de brüt asgari ücret üzerinden değil, asgari ücretin net tutarı üzerinden hesaplanacak.
Dinçer’in açıkladığı plana göre İşsizlik Sigorta Fonu’ndan “işsizliğin azaltılması” adına hazırlanacak projelere aktarılan kaynaklar arttırılacak. Yine Kısa Çalışma Ödeneği’nin sektörel ve bölgesel bazda “kriz” durumunda uygulanması planlanıyor.
KISMİ ÇALIŞMA TEŞVİK EDİLİYOR
Bakan Dinçer, kısmi süreli çalışanların eksik kalan sigortalılık süreleri için borçlanabileceğini duyurdu. Bu koşullarda emekli olanlar 7 bin 200 gün üzerinden emeklilik veren 4-a statüsünde sayılacaklar. Yine düzenlemeye göre kısmı süreli çalışanlar işsizlik sigorta primlerini isteğe bağlı olarak ödeyerek, işsizlik sigortasından faydalanabilecekler.
Yeni düzenlemeye göre işçi, bir yıl içinde bir ayı geçmeyen sürede ücretsiz izin alırsa, sağlık sisteminden yararlanabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kısa çalışma ödeneğinin genel ekonomik krizlerin yanı sıra sektörel ve bölgesel krizlerde de uygulanacağını ifade ederek, İşsizlik Sigortası Fonundan işsizliğin azaltılması için uygulanacak faaliyet ve projelerde kullanılacak kaynak miktarının artırılacağını belirtti.
SİLİKOZİS’E KOLAYLIK IRGATA GÜVENCE
Ömer Dinçer, kot kumlama işçileriyle ilgili de yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Yeni düzenlemeye göre silikosiz hastaları, işyerinde çalıştıklarının tespitine gerek duyulmaksızın, meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybettikleri durumlarda aylığa bağlanacaklar. Aylık meslekte kazanma gücü oranına göre 100 TL ile 302 TL arasında değişecek. Yine silikozis hastalarının aileleri de genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.
Ömer Dinçer, tarım ve orman işlerinde çalışan mevsimlik işçilerin artık sosyal güvenlik kapsamına alınacağını açıkladı. Dinçer, mevsimlik işçilerin ödeyeceği 17 günlük primin 30 günlük prim yerine sayılacağını, prim ödeme sayısının her yıl bir gün arttırılacağını bildirdi. Düzenlemeyle mevsimlik tarım işçilerinin bakmakla yükümlü olduğu ebeveyn, eş ve çocukları da sağlık sigortasından yararlanacak.
El sanatlarıyla geçinen kadınlar, taksi şoförleri ve sanatçılar da 17 günlük prim uygulamasından yararlanabilecekler.
YEŞİL KART İPTALİ KALKIYOR
Bakanlığın yeni düzenlemesine göre Yeşil kartlılar çalıştıkları takdirde, kartları iptal edilmeyecek. Çalıştıkları süre boyunca yeşil kartlı olmaktan doğan hakları askıya alınacak olan vatandaşların, işten ayrıldıkları anda yeşil kartları yeniden aktif hale gelecek.
Herhangi bir işçi işyerinden haksız bir şekilde uzaklaştırılırsa veya işinden ayrıldığı takdirde hakları kendisine teslim edilmezse veya kendisinin haksızlığa uğradığını düşünüyorsa, öncelikle Çalışma Bakanlığına müracaat edildiğini belirten Bakan Dinçer, “Sahip olunan bürokratik sebeplerce bu çok uzun sürebiliyordu. 2009 yılında 40 bin civarında işçi şikayetleri ile ilgili dosyayı gözden geçirmiştik. Süreç önceden 6 aydı şimdi 15 güne indirildi” dedi.
Dinçer, bireysel alacaklara ilişkin işçi şikayetlerinin bakanlık bölge müdürlüğü memurlarınca incelenmesinin sağlanarak şikayetlerin sonuca bağlanma sürecinin kısaltılmasını öngörüldüğünü de belirtti.
MESLEKİ EĞİTİM GÖRENLER GSS KAPSAMINA ALINACAK
İŞKUR’un meslek edindirme kurslarına geçtiğimiz yıl 277 bin kişinin katıldığını ifaden eden Ömer Çelik, mesleki eğitim görenlerin artık GSS kapsamına alınacağını duyurdu. Dinçer, meslek yüksek okulu öğrencilerinin de staj dönemlerinde GSS kapsamına alınacağını, ilk defa memur olanların 1 yıllık ücretsiz izin süreleri içindeki GSS primlerinin de çalıştıkları kurum tarafından ödeneceğini söyledi.
Bakanlığın yeni planına göre trafik kazası geçirenlerin, sigortalı olup olmadığına, kazada kusuru bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak.
BAKANA GÖRE ÇÖZÜM ESNEK ÇALIŞMA
Ekonomide yaşanan büyümenin istihdama yansımadığını belirten Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, istihdamın arttırılması için “Çalışma hayatının esnekleştirilmesi” gerektiği düşüncesini bir kez daha yineledi.
Kıdem tazminatına ilişkin değişiklikler yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Dinçer, istihdamın artması için “İşe giriş ve çıkışların kolaylaştırılması gerektiğini” savundu.
Bakan Dinçer, işsizliğin sorumlusu olarak yine vatandaşı gösterdi. Dinçer, “İnsanları öyle bir mesleki kabiliyetle donatalım ki, bu işte değilse bile, öbür işi bulabilme ve çalışabilme imkanı olsun” dedi.
3 YIL BOYUNCA PRiMLER DEVLETTEN
İşverenler tarafından çalıştırılan her bir sigortalı için 5 puanlık prim indirimi uygulaması halen uygulanıyor, ancak bu haktan yararlanan işverenler istihdamı artırmak amacıyla devrede olan diğer teşviklerden aynı sigortalı için yararlanamıyordu. Bakan Dinçer, “Gençlerin ve kadınların ve özürlülerin teşviklerinde şayet herhangi bir işveren 5 puanlık indirimden yararlanıyorsa ikinci kez onlardan yararlanma imkanına sahip olamıyordu. Bu açıdan yeni bir düzenleme ile 5 puanlık indirimi bütün işverenlere sağlıyoruz. İşverenler 5 puanlık prim indirimiyle birlikte genç, kadın istihdamı teşviki gibi haklardan birlikte yararlanabilecek” dedi.
Teşvik sisteminin daha önceden bakıldığında 5 yıllık süreyi kapsadığını ifade eden Bakan Dinçer, “Teşvik sisteminden yararlanma miktarı ilk yıl yüzde 100’dü daha sonra ise giderek azalıyordu. Şimdi, herhangi bir kadın ya da genç ilk kez istihdam ediliyorsa, işverenin ödemesi gereken sosyal güvenlik primini bin 3 yıl yüzde yüz olmak suretiyle ödeyeceğiz” diye konuştu. İŞKUR’un kurslarını bitirenlerin istihdam edilmesi takdirde de prim teşviki sağlanacak.
Uzatılan ve yüzde 100 olarak belirlenen teşvik biçiminin, bugüne kadarki uygulamada patronların 30 yaş üstü erkek işçileri işten çıkartmasına hizmet ettiği, istihdam artışı sağlamadığı görüldü.
İşsizlik sigortası ve kısa çalışma ödeneğini arttıracaklarını ifade eden Bakan Dinçer, “Şu anda isteğe bağlı sigortalılara da işsizlik sigortası fonundan yararlanma imkanını getireceğiz. Kendisi isteğe bağlıysa ve işsizlik sigortası fonundan yararlanabilecekse, kendi ödemesi halinde işsizlik fonundan yararlanabilecek” dedi. Daha önceki uygulamalarda Bakanlığın işsizlik ödeneğinde devletin yaptığı katkının yüzde 30’unu istihdamın arttırılması maksadıyla kullanabildiklerini ifade eden Bakan Dinçer, “Şimdi bir önceki yılın işsizlik fonundaki kaynağın yüzde 30’unu istihdamın arttırılması için kullanma imkanı bulacağız. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ile ilgili kaynakları da arttırıyoruz. Kısa çalışma ödeneği Türkiye’de işsizliğin önlenmesi için etkili olan formüllerden biriydi” diye konuştu. Kısa çalışma ödeneğinin şu anda sadece genel ekonomik krizlerde uygulanabildiğini ifade eden Bakan Dinçer, “Şimdi herhangi bir bölgede ya da sektörde kriz oluğu takdirde buralar kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak” denildi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder